10 ACCIONS PER COMENÇAR EN LA TEUA ESCOLA

1

 Assegura’t que la formació de l’alumnat es vincule amb l’alimentació sostenible. Materials didàctics

2

Assegura’t que el professorat estiga format sobre aquesta temàtica i s’incloga al currículum educatiu. Hi ha cursos al CEFIRE específics i materials didàctics acoblats a la temàtica. Com a professorat, pots portar a llauradors/es a l’aula, a pescadors/es, o a ramaders/es ecològiques per tal que l’alumnat relacione l’alimentació amb la feina que hi ha darrere.

3

Promou formacions en alimentació sostenible en l’AMPA i crea un grup motor d’alimentació amb les famílies interessades. Hi han organitzacions que fan aquest tipus de formacions o acompanyaments. Mes informació

4

Empodera el rol de la comissió de menjador o ocupa’t de crear-la si no existeix al teu cole. Moltes vegades, la comissió de menjador fa un paper molt limitat (balanç de comptes). Hem de preocupar-nos per a que aquesta comissió servisca per a reflexionar i debatre sobre aspectes nutricionals, socials i ambientals del nostre menjador. Assegura’t que en la comissió participe també l’alumnat! Elles i ells són els clients  Mes informació

6

Definiu uns criteris de qualitat. És important acordar amb tota la comunitat educativa els criteris que regeixen la gestió del menjador i la selecció de l’empresa gestora i elaborar un document on queden reflectits. Ací (la guia de CERAI i de Justicia Alimentaria) et deixem un parell de guies que et podran orientar a fer-ho.

7

Trasllada a l’empresa gestora el document de criteris elaborats pel centre. Demana a l’empresa aquests canvis en els menús basats en els principis de l’alimentació sostenible i la sobirania alimentària.

8

Implica a l’equip de cuina i de monitoratge en aquest canvi: es poden promoure formacions en alimentació sostenible des de la cuina o que les monitores es formen en recursos didàctics relacionats en la matèria. Elles passen 3 hores amb les criatures, són qui millor coneixen els seus hàbits alimentaris i qui els pot ensenyar a apreciar el vincle entre allò que estan menjant i la salut del territori i del planeta.

9

Implica’t en el consell escolar del centre. Aquest és l’òrgan de govern que estableix les directrius i el projecte educatiu de menjador, supervisa l’organització dels menús i tria a l’empresa gestora.

10

Demana a l’administració que regule els criteris alimentaris i suma’t a formar part de la Plataforma Escoles que Alimenten per fer incidència política conjuntament.